Totalförbud för fossildrivna bilar 2030

Dela storyn:

Artikeltext från Aftonbladet och Der Spiegel.

Ett totalförbud för fossildrivna bilar 2030 är vad tyska förbundsrådet beslutat att införa i landet. Nu är målet att övertyga resten av EU att ta samma beslut. Nedräkningen mot en fossilfri bilflotta har redan påbörjats och nu har Tyskland stakat ut sin väg. Redan om 13 år ska det vara förbjudet att sälja nya bensin- och dieselbilar rapporterar tyska Der Spiegel.

I beslutet så uppmanas EU-kommissionen att ”utvärdera den senaste tidens skatte- och avgiftspraxis i medlemsstaterna och se hur de effektivt kan främja biltransporter med nollutsläpp. För att senast 2030 ha ett unionsgemensamt beslut på att bara sälja utsläppsfria personbilar.”

 

Tydligt första steg

Det drastiska beslutet kommer av att tidigare åtgärder för att stimulera elbilsförsäljning inte haft någon framgång. Om uppsatta klimatmål ska klaras så måste något ske snabbt och detta första steg är en mycket tydlig markering. Förbundsrådets beslut gäller naturligtvis enbart i Tyskland och även om uppmaningen till EU i sig inte är bindande för övriga unionen på något sätt, lär den ligga på bordet vid framtida förhandlingar. Den som inte tror att Tyskland har mycket att säga till om vid dessa – lär få ett bryskt uppvaknande.

Beslutet och uppmaningen till EU kommer förmodligen skapa en del stress bland biltillverkarna. Om unionen börjar förändra skatterna kring drivmedel förändrar det spelplanen och kan innebära att gjorda investeringar inte bär sig.

Om EU och övriga medlemsländer inför liknande förbud lär det snabbt påverka försäljningen av såväl fossilbränsledrivna bilar som elbilar.

Next Green Stories

Fler Stories

Öppettider semester

Precis som tidigare somrar kommer vi att hålla stängt under vecka 29-30 och med begränsad bemanning vecka 31. För att säkert kunna leverera Er beställning

Katalog 2024

Visste Du att vår produktkatalog även finns i tryckt version på både engelska och svenska? Sedan lanseringen i februari har vi delat ut över 1.000st.

Sommar update

Sommaren har anlänt till Mora och Sverige. Sedan årsskiftet har vi fått förmånen att träffa grossister och kunder runt om i landet. Vi har besökt