Totalförbud för fossildrivna bilar 2030

Dela storyn:

Artikeltext från Aftonbladet och Der Spiegel.

Ett totalförbud för fossildrivna bilar 2030 är vad tyska förbundsrådet beslutat att införa i landet. Nu är målet att övertyga resten av EU att ta samma beslut. Nedräkningen mot en fossilfri bilflotta har redan påbörjats och nu har Tyskland stakat ut sin väg. Redan om 13 år ska det vara förbjudet att sälja nya bensin- och dieselbilar rapporterar tyska Der Spiegel.

I beslutet så uppmanas EU-kommissionen att ”utvärdera den senaste tidens skatte- och avgiftspraxis i medlemsstaterna och se hur de effektivt kan främja biltransporter med nollutsläpp. För att senast 2030 ha ett unionsgemensamt beslut på att bara sälja utsläppsfria personbilar.”

 

Tydligt första steg

Det drastiska beslutet kommer av att tidigare åtgärder för att stimulera elbilsförsäljning inte haft någon framgång. Om uppsatta klimatmål ska klaras så måste något ske snabbt och detta första steg är en mycket tydlig markering. Förbundsrådets beslut gäller naturligtvis enbart i Tyskland och även om uppmaningen till EU i sig inte är bindande för övriga unionen på något sätt, lär den ligga på bordet vid framtida förhandlingar. Den som inte tror att Tyskland har mycket att säga till om vid dessa – lär få ett bryskt uppvaknande.

Beslutet och uppmaningen till EU kommer förmodligen skapa en del stress bland biltillverkarna. Om unionen börjar förändra skatterna kring drivmedel förändrar det spelplanen och kan innebära att gjorda investeringar inte bär sig.

Om EU och övriga medlemsländer inför liknande förbud lär det snabbt påverka försäljningen av såväl fossilbränsledrivna bilar som elbilar.

Next Green Stories

Fler Stories

Produktnyhet Vinkelfäste 60

Next Green Vinkelfäste 60 är framtaget för att monteras på stödmur eller fasader där distans behövs för vidare montage av laddbox. Vinkelfäste 60 är galvaniserat

Next Green + Ahlsell Oy Finland

Vi vill glädjande meddela att Next Greens produkter nu finns beställningsbara på S-nummer hos Ahlsell Finland. Flera av produkterna finns på Ahlsells finska lager för

Produktnyhet! Polebox Compact

Next Green Polebox Compact (E-nummer 27 004 12) är ett stolpfäste för mindre laddboxar avsett för montage på Ø 60 mm rörstolpe. Polebox Compact underlättar till